top of page
fst

Правилният Прием на Макронутриенти При Зимните Спортове



При практикуване на зимни спортове, спортистите се изправят пред предизвикателства като загуба на течности, студ и надморска височина. Изследванията показват, че тези фактори могат да имат кумулативни ефекти върху физическата издръжливост и общото здравословно състояние на атлетите. Поддръжането на енергийния статус, консумацията на въглехидрати, протеини и мазнини, както и правилният баланс на течности са от съществено значение.


Защо храненето при зимните спортове е толкова важно ?


Зимните спортове често се провеждат при температури, вариращи от -25 до 5 °C. Тези условия увеличават диетичните нужди на зимните спортисти поради суровата среда, което води до повишени изисквания за енергия, въглехидрати и течности. Ниските температури и голямата надморска височина могат да потиснат апетита и потенциално да доведат до енергиен дефицит и здравословни проблеми.


Въглехидрати


Въглехидратите са основният източник на гориво, особено по време на дейности с висока интензивност. Ниските температури могат да увеличат окислението на въглехидратите до 6 пъти и дори в покой, при голяма надморска височина, консумацията на глюкоза се повишава. Това подчертава значението на адаптирането на приема на въглехидрати въз основа на продължителността, интензивността и честотата на тренировъчните сесии.


Протеини и мазнини


Възстановяването и растежът на мускулите са невъзможни без адекватен прием на протеини. Препоръчва се дневен прием на протеини от 1,2 до 2 грама на килограм телесно тегло, разпределени равномерно в няколко хранения. Мазнините също играят решаваща роля в различни телесни функции и техният прием е от съществено значение за здравето и представянето при зимните спортове.


Хидратация


При ниски температури хидратацията често се пренебрегва. Тя обаче е също толкова важна, колкото и през лятото, тъй като студеният въздух съдържа по-малко вода, което води до повишена загуба на вода чрез дишане. Голямата надморска височина и ниската влажност допълнително усилват загубата на вода. Правилната хидратация изисква прием на вода и минерали (електролити) през целия ден.


Не забравяйте за витамин D


През зимата слънчевата светлина в Европа е недостатъчна за синтеза на витамин D, който е от решаващо значение за запазване здравето на костите, активиране на мускулната функция и засилване на имунната система. Важен е приема на храни, богати на витамин D, като риба (сьомга, скумрия), яйца, млечни продукти и гъби.

38 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page