top of page
fst

Отслабване с Йога практики: Пътят към по-здрав и по-щастлив живот.Когато мислите да стартирате йога практики за отслабване, чудите ли се дали наистина ще има ефект? Е, не сте сами. През повечето време, когато хората искат да променят тялото си, в съзнанието им изникват мисли за тренировки със съпротивление и кардио, а не... поза на стол, нали?


Възможно ли е да отслабнете с йога практики?


Краткият отговор е – да! Редовното движение и калориен дефицит, фокусиран върху хранителните вещества е ключът към здравословното отслабване и йогата абсолютно може да бъде част от процеса. Йогата създава по-дълбоко осъзнаване на вашето физическо и ментално състояние, свързвайки дъха с движението на позите (асаните).


Това по-дълбоко осъзнаване създава по-силна интуиция и свързаност с тялото ви, ключов фактор при отслабването - било то чрез взимане на по-здравословни хранителни решения или чрез способността да разпознавате кога да "забавите темпото", за да предотвратите прекомерно високите нива на кортизол в организма, които са сериозна пречка за отслабването.


Кортизолът, известен като "хормон на стреса", може да изиграе сериозна роля като инхибитор на отслабването, както показа изследване от 2016 година върху жени с наднормено тегло. Това изследване демонстрира, че възстановителните сесии или йин йога могат да доведат до значително отслабване за период от 12 седмици. Но как? Чрез намаляване на нивата на кортизол в организма чрез редовно отпускане посредством последователна практика на йога.


Колко често трябва да практикувате йога, за да отслабнете?


Ако сте решени да отслабнете, най-добре е да разгледате живота си като цяло - включително нивата на стрес, храненето, консумацията на алкохол и баланса между работа и личен живот. Практиката на йога трябва да се разглежда като начин да се отпуснете, да се свържете със себе си и да си осигурите време за пространство и перспектива. След като успокоите нервната си система и нивата на кортизол са намалени, тялото ви е в много по-добра позиция за органично отслабване. Отново тази дума "кортизол", нали? Изглежда, че нашата нервна система играе огромна роля за здравословното и устойчиво отслабване. Но ако сте вече на етап, в който се чувствате готови да включите редовно движение в живота си, към каква регулярност на тренировки да се стремите?

Нашето предложение би било да практикувате между 3-5 пъти седмично и в рамките на това да включите поне една възстановителна йога практика. Опитайте се да правите ежедневни разходки, за да останете мобилни и да имате време сред природата, тъй като това също ще повлияе положително на вашето мислене и нервна система.


Друго важно нещо, което трябва да знаете е, че в зависимост от вида йога, която практикувате, способността на тялото ви да я издържа редовно ще бъде различна. По-силните практики изискват огромно количество телесна сила и ви позволяват да разтягате и движите тялото си по начини, които развиват по-силни и по-дефинирани мускули – както и причиняват умора, така че за по-интензивни стилове, като Ащанга или Power йога – които изгарят по-големи количества калории – препоръчваме три до четири пъти седмично.


Кои стилове йога са най-подходящи за отслабване?


Фокусирането върху динамични практики като Ащанга и Power Vinyasa ще ви помогне да изгаряте калории ефективно, докато работите към вашите цели за здравословна композиция на тялото.

Ащанга йога е динамична и физически изискваща практика, която следва определена последователност от 26 позиции, предназначени да пречистват тялото, като генерират топлина. Power Vinyasa Flow, от друга страна, е бързо движеща се практика, която създава дълбока вътрешна топлина, като същевременно обръща внимание на правилната алтернатива с мисловно и креативно подреждане. Непрекъснатото аеробно движение и темпото на практиката са тези, които създават повече изгаряне на калории.


А ако сте напълно начинаещ?


Слънчевите поздрави са най-доброто място, от което да започнете, тъй като са по-лесни за изпълнение и стимулират цялата кардиоваскуларна система. Слънчевите поздрави са цикли от позиции, като можете да увеличите интензивността и броя на циклите, за да увеличите физическото натоварване. Просто се уверете, че дишате, докато се движите.


Има ли някой, който не трябва да практикува йога?


Тъй като съществуват толкова много различни видове йога, няма специфичен тип хора, които не би трябвало да практикуват йога. Въпреки това може да има някои обстоятелства, които ви помагат да решите какво е най-добре за вас и за вашия организъм.


Ако сте бременни или сте наскоро раждали, е важно да практикувате специфични практики за преди/след раждане, които гарантират, че тялото ви не е в никакви компрометиращи позиции. Ако се завръщате след нараняване или операция или страдате от състояние, което засяга кръвното ви налягане, е важно да се движите бавно с всяко упражнение, тъй като тялото ви се нуждае от време за адаптация.


Ползи от редовната Йога практика


Физическо благополучие: Йогата помага за поддържане на отлична физическа форма, развива равновесието, координацията и гъвкавостта. Тя укрепва и тонизира мускулите, ставите и гръбначния стълб, като подобрява общото здравословно състояние на тялото.


Психическо благополучие: Практиката на йога подпомага укрепването на менталното здраве, като създава пространство за освобождаване на стреса, подобрява се съсредоточеността и успокоява нервната система. Това може да допринесе за намаляване на стреса, тревожността и подобряване на общото чувство на благополучие.


Подобрена циркулация и храносмилане: Йогата стимулира кръвообращението и подобрява храносмилането чрез асаните и дишането. Това може да подобри функционирането на сърдечно-съдовата и храносмилателната система, като същевременно подпомага в елиминирането на токсините от организма.

Подобрена подвижност и гъвкавост: Практиката на йога увеличава подвижността и гъвкавостта на тялото, като подобрява гъвкавостта на мускулите и ставите. Това може да помогне за предотвратяване на ставни заболявания и улесняване на движението в ежедневието.


Подобрено дихателно функциониране: Йогата се фокусира на правилното дишане, което може да подобри дихателната функция и качеството на дишането. Това е от съществено значение за общото здраве и благополучие на организма.


Това са само някои от многобройните ползи, които йогата може да предложи. Важно е да се отбележи, че редовната практика е ключът към постигане на максимални ползи.

17 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page